Den vattenfria urinoaren Urimat – tips och råd om rengöring och underhåll

Så rengör du dina Urimat-urinoarer

En städrunda med standardrengöring går till såhär:

 • Använd inget vatten utan enbart färdigspätt MB ActiveCleaner-rengöringsmedel. Vatten i kombination med urin bildar urinsten, som snabbt kan täppa igen rör och orsaka lukt om det får ansamlas i rören.
 • Torka av urinoarerna på ut- och insidan endast med MB ActiveCleaner mikrobiologiskt rengöringsmedel. Rengöringsmedlet innehåller samma bakteriestam som odörlåset och tillsammans motverkar de lukt från urin som blir liggande kvar på urinoarens yta.
 • Späd ut MB ActiveCleaner-koncentratet. Rengöringsmedlet späds ut med vatten i förhållandet 1:50 (20 ml per liter vatten) vid normal rengöring och 1:20 (50 ml per liter vatten) vid grovrengöring. Flaskan med rengöringsmedel är försedd med streck som visar lagom dos (50 ml). Vid dosering från 10-literskanister med 25 ml doseringspump räcker det med 2 pumptryckningar. Se gärna vår instruktionsvideo eller fråga vår kundtjänst: kundservice@novosan.se

Så byter du odörlås på en Urimat-urinoar

Byt ut odörlåset när den mikrobiologiska blå stenen har löst upp sig och den röda silplattan undertill blir synlig. Odörlåset räcker i cirka 7000 användningsomgångar, i genomsnitt 2-3 månader. Kom ihåg att följa anvisningarna för hur du får använda vatten i samband med byte av odörlås.
Se gärna vår instruktionsvideo eller fråga vår kundtjänst: kundservice@novosan.se

Kontrollera odörlåset MB ActiveTrap och byt ut det när den mikrobiologiska blå stenen har löst upp sig.
Kontrollera odörlåset MB ActiveTrap och byt ut det när den mikrobiologiska blå stenen har löst upp sig.

Problem? Kolla detta först!

Stopp i urinoaren:

 • Kontrollera odörlåset.
 • Har du kommit ihåg att avlägsna odörlåsets transportskydd?
 • Är membranet (gummifliken*) inuti odörlåset helt?
 • Lyft undan odörlåset och häll vatten i avloppet.
 • Om vattnet inte rinner ut är det stopp längre bort i röret eller också får avloppet inte tillräckligt med luft. Kontrollera först luftningen av avloppet och rengör därefter själva avloppet. En vanlig orsak till stopp i avloppet är dåligt fall på rören. Då kan urinen inte rinna ut tillsammans med hår, skräp och till exempel snus som spottats ut i avloppet, och det täpper igen rören.
 • Avloppsskålen under odörlåset är tilltäppt. Det beror oftast på att skålen inte borstats ordentligt ren i samband med byte av odörlåset.

Det stinker inne på toaletten

 • Kontrollera golvbrunnen. Sitter vattenlåset på plats som det ska? Är tätningarna hela? Finns det vatten i golvbrunnen? Kom ihåg att förekomsten av vatten i golvbrunnen inte säger något om hur tät golvbrunnen är. Det kan finnas vatten i golvbrunnen även om den sitter fel eller om renspluggen inte är ordentligt isatt. Då kan lukt spridas inne i lokalen.
 • Kontrollera urinoarens odörlås. Membranet inuti odörlåset utgör en försegling mellan toalettutrymmet och avloppsrören. Kontrollera att membranet är helt. Membranet bör sticka ut i nivå med odörlåsets nederdel. Om det inte gör det, har membranet antingen rivits loss eller tryckts in i odörlåset.
 • Kontrollera toalettutrymmets rördragningar. Tätningarna kring urinoarernas och toalettstolarnas avlopp kan med tiden bli sköra och läcka ut lukt i toalettutrymmet.
 • Kontrollera ventilationen. Om ventilationen gör att det skapas ett undertryck i rummet, kan luft börja sugas upp genom avloppet. Först torkar golvbrunnen ut och därefter vattenlåsen i handfaten. Om det råder undertryck i lokalen, bör luftintag installeras till exempel under ingångsdörren. Kontakta oss om du inte kommer tillrätta med problemet.

Membranet är en gummiflik, på bilden markerad med gula prickar.
*Membranet är en gummiflik, på bilden markerad med gula prickar.

Nyckelordpisuaari huolto, pisuaari puhdistus, Urimat, Urimat urinoar, vattenfri urinoar